συμβουλές για μείωση της κατανάλωσης νερού σε εξωτερικούς χώρους
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΝΕΡΟΥ
ΣΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
Κατά το σχεδιασμό οιασδήποτε εγκατάστασης να εξετάζεται η εφαρμογή τεχνολογιών που εξοικονομούν νερό
Στους αύλειους χώρους να αποφεύγονται φυτά που έχουν υψηλές αρδευτικές απαιτήσεις.
Να προστίθενται στον κήπο ως υπόστρωμα υλικά με υψηλή δυνατότητα κατακράτησης υγρασίας. Στην επιφάνεια να προστίθενται υλικά που βοηθούν στην διείσδυση του νερού στο υπέδαφος.
Αφήστε το γρασίδι να μεγαλώσει λίγο παραπάνω κατά τις ξηρές περιόδους. Τα περισσότερα είδη γκαζόν είναι πολύ ανθεκτικά και συνήθως πρασινίζουν όταν τελειώνει η περίοδος της ξηρασίας.
Να χρησιμοποιούνται φυτά με μεγάλη αντοχή στον ήλιο, δηλαδή προσαρμοσμένα στο ελληνικό τοπίο και τις τοπικές μικροκλιματικές συνθήκες. Φυτά χυμώδη ή με φύλλα με επιφάνεια γυαλιστερή, που μοιάζει κερωμένη, αντέχουν σε ξηρές περιόδους. Επίσης, καλά ριζωμένα μεγάλα δέντρα και θάμνοι έχουν μεγάλα ριζικά συστήματα και γενικά αποσπούν νερό από μεγάλο βάθος μέσα στο έδαφος. Μεγάλη εξοικονόμηση νερού εξασφαλίζεται επίσης με φυτά που δε χρειάζονται συχνό πότισμα (π.χ. λεβάντα, μέντα, φασκόμηλο, δεντρολίβανο, γεράνι, κισσός, διάφορα κακτοειδή κ.λ.π.).
Αποφεύγετε το συχνό και λιγοστό πότισμα, γιατί ενθαρρύνει την επιφανειακή ανάπτυξη ριζών. Ποτίζετε πιο αραιά και με περισσότερη ποσότητα γύρω από τις ρίζες. Ακόμη, μετακινήστε όλες τις γλάστρες στη βόρεια πλευρά του σπιτιού ή στη σκιά. Βάλτε τες μαζί ανά ομάδες για να διατηρούν την υγρασία τους και να τις ποτίζετε νωρίς το πρωί ή το βράδυ που η εξάτμιση είναι περιορισμένη.
Να επιλέγετε ένα αποδοτικό σύστημα ποτίσματος, ανάλογα με το μέγεθος του χώρου (για μεγάλους κήπους συνιστάται σύστημα υπεδάφιας ή στάγδην άρδευσης).
Να αποφεύγετε την τσιμεντόστρωση βοηθητικών χώρων (γκαράζ, διάδρομοι, κ.λ.π.) έτσι ώστε να υπάρχει δυνατότητα απορρόφησης του βρόχινου νερού.
Το πλύσιμο μπαλκονιών και πεζοδρομίων με το λάστιχο θα πρέπει, στις περιόδους λειψυδρίας που διανύουμε, να θεωρείται «απαγορευτικό».